Kerst pancakes

pancakes-kerst

Brrr.. na een paar weken in Midden-Amerika te hebben vertoefd moest ik toch echt weer even wennen aan de Hollandse temperaturen. Ook al wordt het bij lange na geen witte Kerst, die twintig graden temperatuursverschil hakken er wel in. Niet alleen die fijne zonnestralen mis ik, ook die heerlijke koffies, vele stukken pan de banano en de nachos met guacamole smaken hier in Nederland toch lang niet zo goed.

Naast de desayunos typicos van Guatemala en Mexico, die veelal bestonden uit bonen, platanos, roerei, tortilla’s en nog meer bonen, ontbeten we ook vaak met pancakes. Van die luchtige, zoete en altijd geserveerd met vers tropisch fruit als ananas en papaya, mmm! Mag ik weer terug?

Gelukkig zijn die pancakes ook best goed na te maken en het fijne daaraan is weer dat je zelf kunt bepalen hoeveel suiker erin gaat (want jeetje voor die Guatemalteken en Mexicanen kan het niet zoet genoeg). Lekker voor het kerstontbijt, maar eigenlijk smaken ze iedere dag goed.

Ingrediënten (voor 6 personen):

  • 200 gram boekweitmeel
  • 200 gram volkorenbloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • 600 ml melk
  • 3 medium eieren
  • 1 vanillepeul
  • 3 eetlepel honing
  • 4 eetlepels gesmolten boter
  • (kokos)olie om in te bakken
  • 150 gram diepvriesframbozen of cranberry’s
  • scheutje water
  • eventueel wat plakjes banaan, yoghurt, fijngehakte nootjes of chocolade als topping

Bereidingswijze:

Meng in een kom het boekweitmeel, de volkorenbloem, bakpoeder en de specerijen. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg dat erbij. Voeg één voor één de eieren toe en schenk vervolgens de melk erbij, plus één eetlepel honing. Laat het beslag even rusten op kamertemperatuur.

Doe ondertussen de frambozen of cranberry’s met een scheutje water, de vanillepeul en twee eetlepels honing in een pannetje en breng aan de kook. Laat het vocht wat inkoken zodat er een jam achtige textuur ontstaat. Haal voor serveren de vanillepeul eruit.

Voeg de gesmolten boter bij het beslag en roer tot een egaal mengsel. Verwarm de kokosolie in een koekenpan en bak kleine pannenkoekjes tot het beslag op is. Serveer ze met de vruchtencompote en eventueel wat vers fruit of yoghurt. Enjoy!

pancakes-kerst-5

pancakes-kerst-3

Plaats een reactie