Pompoen linzensalade

IMG_8261Het pompoenen seizoen is eigenlijk allang voorbij, maar gelukkig ligt er altijd nog een voorraadje in de kelder bij mijn ouders. Al wordt deze wel steeds kleiner, want als ik in het weekend thuis ben neem ik vaak een pompoen mee terug naar Nijmegen. Gelukkig zijn er nog wat over om te verwerken in verschillende recepten, want oh wat is pompoen toch lekker. Soep kennen we inmiddels wel, maar pompoen is ook super lekker in salades! Gegrild vind ik deze groente namelijk het allerbeste.
In dit recept is de pompoen verwerkt in een simpele salade. De amandelen kun je ook eens vervangen door pompoenpitten of walnoten, en feta in plaats van geitenkaas past er ook goed bij.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 pompoen
  • 2 blikjes linzen, afgespoeld en uitgelekt
  • 150 gram geitenkaas
  • 4 handjes amandelen
  • 2 handjes cranberry’s
  • 2 lente-uitjes
  • 1 rode ui
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 4 eetlepels azijn
  • 1 eetlepel tijm
  • peper en zeezout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Was de pompoen, verwijder de pitten en draden en snijd hem in grove stukken. Schil de rode ui en snijd in parten. Leg de pompoen en de ui op een bakplaat of in een ovenschaal, besprenkel met de (gewone) olijfolie, verdeel tijm erover en bestrooi naar smaak met peper en zeezout. Zet de bakplaat of ovenschaal in het midden van de oven en bak in ongeveer 30 minuten gaar. Wanneer je er met een vork makkelijk in kunt prikken is de pompoen gaar.

Doe de uitgelekte linzen in een schaal, besprenkel met de extra vierge olijfolie, azijn en bestrooi naar smaak met peper en zeezout. Verdeel over vier borden. Snijd de lente-ui in ringen en verbrokkel de geitenkaas.

Verdeel de pompoen over de vier borden en garneer met de geitenkaas, cranberry’s, amandelen en lente-ui. Sprenkel er eventueel nog wat extra vierge olijfolie over. Eet smakelijk!

IMG_8262

Plaats een reactie