Yoghurt – zelfgemaakt! – met lemoncurd en bosbessen

IMG_8277Als boerendochter kan het natuurlijk niet dat ik nog nooit zelf yoghurt had gemaakt. Daarom nam ik afgelopen weekend een fles rauwe melk van thuis mee en waagde ik me aan een yoghurt-maak-project. Heel leuk om te doen en eigenlijk best makkelijk. Het enige moeilijke is het wachten, want jeetje wat heb je geduld nodig (en ik moest zelfs de wekker zetten om mijn yoghurt ’s nachts nog in de koelkast te zetten, haha).

Gelukkig was de eerste poging was al gelijk geslaagd! De yoghurt werd wat milder en minder dik dan uit de supermarkt, maar wel heel romig en vol van smaak. Misschien zelfs wel lekkerder dan uit een pak. Gebruik yoghurt die je lekker vindt, omdat de yoghurt die je maakt zich daar naar gaat vormen. Ik zelf pakte volle yoghurt om een zo dik mogelijke yoghurt te krijgen, want meestal wordt de zelfgemaakte variant wat dunner. Voor dit recept maakte ik zelf lemoncurd, wat gecombineerd met bosbessen en noten een heerlijk toetje is. Maar de yoghurt is ook heerlijk als ontbijt, bijvoorbeeld met vers fruit en muesli!

Ingrediënten (voor 1 liter yoghurt):

Voor de yoghurt

  • 1 liter rauwe melk
  • 2 eetlepels volle yoghurt

Voor een klein potje lemoncurd en de andere toppings

  • 1 ei
  • 75 gram boter
  • 65 gram witte basterdsuiker
  • 1 citroen
  • doosje bosbessen (diepvries)
  • pecannoten

Benodigdheden:

  • (vlees)thermometer
  • staafmixer

Bereidingswijze:

Kook de melk zo’n 5 tot 6 minuten. Haal daarna van het vuur. Laat afkoelen tot 45 graden Celcius (dit kun je goed meten met een (vlees)thermometer). Zet de pan dan op een stevige ondergrond waar je hem de komende uren laat staan. Voeg de eetlepels yoghurt toe en roer even door. Houd de pan warm door hem bijvoorbeeld in dekens te wikkelen (of lekker in bed te stoppen). Maar zorg ervoor dat je de melk niet teveel laat bewegen. Laat de pan 3,5 uur ingepakt staan. Vervolgens haal je de dekens eraf en laat je de pan nog 4,5 uur op kamertemperatuur staan. Zet daarna een nacht in de koelkast. Zorg er ook hier voor dat je de pan niet teveel beweegt. De volgende ochtend is je eigengemaakte yoghurt klaar.

Voor de lemoncurd doe je het citroensap samen met de boter in een hittebestendige kom die je au-bain-marie verwarmt boven een pannetje kokend water. Roer in een andere kom het ei met de suiker los. Als de boter gesmolten is voeg je dit mengsel bij het eimengsel. Meng goed door. Doe daarna het hele mengsel terug in de kom boven het pannetje en verwarm een paar minuten totdat het mengsel dik wordt. Giet daarna in een potje en laat afkoelen.

Mix de bosbessen met een staafmixer fijn tot puree.

Doe de yoghurt in kommetjes, versier met een lepel lemoncurd, bosbessenpuree en wat noten. Lekker!

IMG_8275

Plaats een reactie